TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE Truskawki są drinkom z drogich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE

 

Nie tylko świetnie smakują, lecz też mają dobry nacisk na własne zdrowie. Niektóre z korzyści które stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają służenie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety produkty też potrafią stanowić też szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to typowe źródło witaminy C (skuteczniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek uważa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy oraz witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w obecnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za dobre funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i usprawnia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają silny czerwony kolor).

Truskawki więc w 90% woda, oprócz której produkty zawierają sporo błonnika, cukrów i białka. Są dużo mało kalorii – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we naturze

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we naturze. Strona ta płynie z ochronnego działania produktów na system krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz jeszcze zmianami poziomu cukru we krwi.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który zajmuje robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stabilnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa też na postęp wartości antyoksydantów we naturze, tym jednym wzmacnia układ immunologiczny. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału również drugich chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie oddziałują na istnienie i produkcję nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają nasz system z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i organizuje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno podawany stanowi w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale i trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki ważnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dobrze na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), i ciężkiej porcji witaminy C, ułatwia zmienianie tego elementu. Dlatego reklamuje się wegetarianom a kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu bogatych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że zatem istnieć zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole dające w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwagi i wynoszenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co jest wielce istotne w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ OPINIĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia że stanowić poważne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą powodować się do powstania reakcji alergicznych i zaczynać bóle głowy. Ważne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wywoływać uczulenia.

Niektórzy mogą być alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie zadaje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na konkretną ich zawartość w efektach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zdaje się ich spożywania kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo publiczne a dużo znane w polskim świecie, sezon stosuje się pod koniec maja i ciągnie przez cały czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo zastosować w kuchni na niezliczone klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments